joi, 24 octombrie 2013

VIATA FARA GLUTEN

         După cum unii dintre voi ştiu  pe langa tetrapareza spastică Marius suferă  de intoleranta la gluten  şi reflux gastroesofagian asa ca m-am gandit sa va împărtăşesc şi vouă meniurile pe care i le pregatesc în fiecare zi .  Fiind un copil alintat , ca doar e prinţul casei , Marius Gabriel nu mănancă mult şi doar pasat . Dulciurile le mestecă si le înghite bucăţi .   Are patru mese pe zi .  Marius are programul de mancare descris mai jos deoarece între timp facem altceva , de exemplu gimnastică , somn ( doarme vreo 2 ore la pranz ) sau ieşim afara .
       Vreau sa înţelegeţi ca aceste randuri le scriu deoarece cand am aflat de intoleranta la gluten a lui Marius căutam înnebunita ce sa îi dau de mancare . Vreau sa fiu de ajutor si sa dau nişte idei pentru alte persoane aflate în aceeaşi situaţie .
         În moldova nu se mănancă supe sau ciorbe sau dacă se mănancă o face o parte foarte redusă a populatiei . Aici se mănancă bors care se face cu tarata asa ca eu , dacă fac ceva de mancare , iau întai supă pentru el si o acresc cu lamaie , apoi îmi pun eu borsul în mancare .
         Pentru cei care locuiesc în Bucuresti îi sfătuiesc sa îşi cumpere paine sau produse de panificatie de la Institutul de Bioresurse Alimentare deoarece nu au atatea chimicale si sunt mereu proaspete .
        Doctorita pediatru a zis sa îi dau iaurt fără fructe pentru ca e posibil sa conţină gluten chiar dacă nu scrie , asa ca , dacă vreau sa îl indulcesc îl amestec cu dulceata iar produse de gen salam , crenwursti , îi dau cat mai puţin căci iar nu ştiu cu ce sunt făcut .

ZIUA 1 :      ora 8:30 - 9
              măr dat prin razatoare cu branza de vaci
                   ora 12:30 - 13
             sarmale cu smantană si mămăligă
                  ora 16:30 - 17
            supă de legume cu paine de la DR . SCHAR
                  ora 20:30 - 21
            iaurt natur cu cereale din orez

ZIUA 2 : branza de vaci cu dulceata si biscuiti
                friptura de pui la cuptor cu legume
                spanac si ou ( amandouă fierte ) cu  puţină smantană si paine
                 gris din orez cu lapte si un crenwursti pasat

ZIUA 3 : iaurt natur cu biscuiti
                piure cu ficat fiert
                pate cu roşii si paine
                mămăligă cu branza si smantană ( preferata lui Marius )

ZIUA 4  paine " Bon Matin "  cu lapte ( este un baton dulce )
               supă de perisoare cu paine
               tocanita de ardei cu carne si paine
               iaurt cu biscuiti

ZIUA 5 :  măr cu branza si biscuiti
                cartofi prajiti cu oua ochiuri
               peste cu mămăligă
              iaurt cu cereale din orez

ZIUA 6 : morcov fiert cu biscuiti
                pilaf cu carne si paine
               piftele cu sos si mamaliga
               gris cu lapte

ZIUA 7 : branza de vaci cu măr
                varza cu carne
               piure cu ficat
              mămăligă cu branza si smantană
               

0 comments:

Trimiteți un comentariu